Χρήσιμα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η αιχμή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Τα φαινόμενα καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων, των αυθαίρετων απολύσεων,  της κλοπής των ενσήμων και της απλήρωτης εργασίας στον χώρο της ανεξέλεγκτης ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν έχουν τέλος.  

Μετά από καταγγελία θαρραλέας καθηγήτριας στην Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας, τον Ιούλιο 2023, με θέμα «Απλήρωτη  εργασία – Υποαδήλωτη Εργασία – Μη καταβολή Δώρων εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων – Μη καταβολή Αποδοχών Αδείας και Επιδόματος Αδείας, επί σειρά ετών», ενάντια στο φροντιστήριο «ΑIXMH GROUP 3-4» στον Κορυδαλλό  και τη συζήτηση της εργατικής διαφοράς (19/7/2023) με παρουσίας  εργατικών εκπροσώπων που στήριξαν την συναδέλφισσα, ο εργοδότης υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί και δέχτηκε να καταβάλει το συνολικό ποσό των 5.500 ευρώ σε ισόποσες δώσεις των 500 ευρώ.  Η αποπληρωμή της εργαζόμενης  ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Μήπως οι εργαζόμενοι θα πρέπει μαζικά και συλλογικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και επιτέλους να αναστέλλεται η λειτουργία των εταιριών των παρανομούντων εργοδοτών της ιδιωτικής εκπαίδευσης;

H διακοπή λειτουργίας προβλέπεται σε άλλες χώρες όταν δεν εκπληρώνονται οι οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Νόμο 117/2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας «που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων και άλλα συναφή θέματα», «14. Κανένα ιδιωτικό φροντιστήριο δεν μπορεί να λειτουργεί και η λειτουργία του διακόπτεται από την Αρμόδια Αρχή αν…. γ) αυτό δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις για την κανονική του και απρόσκοπτη λειτουργία του αναφορικά με την μισθοδοσία του προσωπικού του».