Χρήσιμα

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Πανελλαδικές 2024: Οι θέσεις στις ξενόγλωσσες φιλολογίες

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2727/Β΄/14.5.2024) καθορίστηκε ο «αριθμός εισακτέων» σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Σε αυτό τον  αριθμό θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Ο συνολικός αριθμός του «αριθμού των  εισακτέων» σπουδαστών  για το 2024 παραμένει στάσιμος. Ανέρχεται στους 68.851 έναντι των 68.574 για το 2023. Το 2020 ήταν 84.690. Πράγματι επί κυβερνήσεων ΝΔ ο «αριθμός  των εισακτέων» μειώθηκε σημαντικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφερόμενες θέσεις (αριθμός  εισακτέων), εξαιτίας της εφαρμογής της ειδικής φραγής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), αποτελούν πουκάμισο αδειανό αφού  δικαίωμα εγγραφής στα ΑΕΙ αποκτά μικρότερος αριθμός σπουδαστών. Πράγματι οι επιτυχόντες τα τελευταία 3 χρόνια ήταν περίπου κατά 36.000 λιγότεροι έναντι των προσφερόμενων θέσεων. Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες και υπερδεξιές πολιτικές είναι βαθιά ταξικές και παντελώς αντικοινωνικές. Στοχεύουν στον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος της νεολαίας από το δικαίωμα της πρόσβασης στα  δημόσια ΑΕΙ και στη δημιουργία πελατείας για τις επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στην εγκαθίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ από τους χορηγούς της ΝΔ. 

Στον παραπάνω πίνακες παρουσιάζεται ο αριθμός των «εισακτέων» σε Τμήματα με φιλολογικό και μεταφραστικό ενδιαφέρον όπου απαιτείται η εξέταση στο συναφές ειδικό μάθημα καθώς και στο Τμήμα των Ξένων Γλωσσών Διερμηνείας και Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου απαιτείται η εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα ανάμεσα στα «Αγγλικά», «Γαλλικά» και «Γερμανικά».