Χρήσιμα

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Καταγγελία για το εργοδοτικό έγκλημα στα Ελληνικά Πετρέλαια

Tην Παρασκευή 8 Μαΐου σημειώθηκε έκρηξη στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα ξέσπασμα πυρκαγιάς, η οποία οδήγησε στον τραυματισμό έξι εργατών. Τα ιατρικά ανακοινωθέντα αναφέρουν ότι ένας από τους συναδέλφους φέρει εγκαύματα κατά 70% και είναι σε κρίσιμη κατάσταση, και οι υπόλοιποι εργάτες φέρουν επίσης εγκαύματα, σημειώνουν δυσκολία στην αναπνοή και νοσηλεύονται διασωληνομένοι.

Όπως κατήγγειλαν οι εργάτες και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής, ο συναγερμός πυρκαγιάς δεν λειτούργησε, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια εξόδου εργαζομένων σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι εργάτες μνα εγκλωβιστούν σε μία εγκατάσταση του εργοστασίου χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν. Όταν άνοιξαν μία από τις εξόδους  για να διαφύγουν, οι σεκιουριτάδες της εταιρείας τους κυνήγησαν για να τους πάρουν τις κάρτες εισόδου.

Η έκρηξη και ο τραυματισμός των εργατών στα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Οι εργασίες πραγματοποιούνται, μετά από μαζικές απολύσεις μόνιμου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, από ανειδίκευτους εργάτες που δουλεύουν υπό καθεστώς εργολαβίας 12ωρα για μισθούς πείνας. Στο όνομα της μεγιστοποίησης των κερδών τους, οι καπιταλιστές των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας και παραβίαση κάθε μέτρου ασφαλείας των εργατών. χωρίς να γίνεται συντήρηση στις εγκαταστάσεις, παρά τις καταγγελίες των σωματείων. Όπως και στα κάτεργα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και της Χαλυβουργίας, οι εργάτες πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλειά τους με το φόβο ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ στις οικογένειές τους.

Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται "ατυχήματα" στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Στις 29/8/2009 ο 28χρονος εργαζόμενος Παναγιώτης Λίγκος έχασε τη ζωή του, ενώ στις 31/5/2010 ο 42χρονος δύτης Νίκος Καππές βρήκε τραγικό θάνατος μέσα σε δεξαμενή του διυλιστηρίου. Κάνουμε σαφές ότι η λέξη "ατυχήματα" για τραυματισμούς ή θανάτους εργατών είναι ευφημισμός, καθώς είναι δολοφονίες και εγκλήματα για τα οποία ο υπαίτιος είναι η εργοδοσία.

Μετά από έκτακτη συνέλευση των εργατών, στον Ασπρόπυργο και με τη στήριξη του Συνδικάτου Μετάλλου, αποφασίστηκε απεργία για σήμερα 9 Μαΐου, όπως και για την Κυριακή και Δευτέρα. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργατών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και σύναψη ΣΣΕ και καταγγέλλουμε την εργοδοσία στα Ελληνικά Πετρέλαια. να πληρωθούν από την εργοδοσία όλα τα έξοδα νοσηλείας των τραυματιών συναδέλφων και όλες οι οικογενειακές τους ανάγκες κατά το διάστημα ανάρρωσής τους, να μπει ένα τέλος στην εντατικοποίηση της εργασίας και στα εξοντωτικά ωράρια. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να εξαναγκάσει τους καπιταλιστές στα Ελληνικά Πετρέλαια και παντού να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και να επιβάλλει πρόστιμα για τη μη τήρησή τους μετά από τις καταγγελίες των συνδικάτων και να τιμωρηθεί παραδειγματικά η εργοδσία. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν κρέας για τα κέρδη των αφεντικών.

Το Συνδικάτο Μετάλλου κάνει έκκληση για αίμα για τον εργάτη πολυτραυματία από την έκρηξη. Το όνομά του είναι Ντελιλάι Ραμαντάν του Ζάλο, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας και έχει ανάγκη από αίμα και πλάσμα. Αίμα μπορεί να δοθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αναφέροντας τα στοιχεία του. Σωματεία και φορείς που διαθέτουν και μπορούν να προσφέρουν φιάλες αίματος, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Μονάδα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου στο τηλέφωνο 213. 2028.737.

ΕΝΠΡΩ
9/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου