Χρήσιμα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Κυβερνητικό & εργοδοτικό αμόκ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οι βουλευτές της ανάλγητης κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρά τις διαμαρτυρίες των εργατικών σωματείων και  των συλλογικοτήτων  του κλάδου των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με 158 «ναι» ψήφισαν  επί της αρχής το νομοσχέδιο με τον προπαγανδιστικό τίτλο «Δουλειές Ξανά» το οποίο στρέφεται απροκάλυπτα ενάντια στους ανέργους, καθώς και  την κατάπτυστη τροπολογία με γενικό αριθμό 1277 και ειδικό 102, με την οποία δρομολογείται η απλήρωτη εργασία με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τη καταπάτηση των αργιών στον  χώρο των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών ο οποίος  χαρακτηριζεται από φαινόμενα μερικής απασχόλησης, αδήλωτης και υποανασφάλιστη εργασίας, καθώς και  τις αμοιβές πείνας των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. 

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ για το 2018 αποκαλύπτουν ότι  24.594 από τους 27.146 καταγεγραμμένους εργαζόμενους των κέντρων ξένων γλωσσών εργάζονται με μερική απασχόληση και με απολαβές Υποσαχάριας Αφρικής. Από τους 27.146 καθηγητές, 5.946 έλαβαν μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 100 ευρώ6.456 από 100 έως 200 ευρώ, 4.656 από 200 έως 300 ευρώ, 3.566 από 300 έως 400 ευρώ, κ.ο.κ.

Αυτούς τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν πληρώνονται για την εργασία στο σπίτι ύνταξη διαγωνισμάτων, διόρθωση γραπτών μαθητών, προετοιμασία μαθήματος κ.λπ) ή στις επιχειρήσεις (ενημερώσεις γονέων, meetings, σεμινάρια, εκδηλώσεις των επιχειρήσεων κ.λπ), ο «σούπερμαν» της τούρτας, ο «εκδρομέας» του ΣΒ και οι επιχειρηματικές ενώσεις οι οποίες κόπτονται για τις δήθεν ποιοτικές υπηρεσίες τους, θέλουν να τους βάλουν με το στανιό, εκπληρώνοντας εργοδοτικά «βίτσια»να εργάζονται επί τις ουσίας «εθελοντικά» τις Κυριακές και τις αργίες.

To άρθρο 9 του βασιλικού διατάγματος 748/1966 (ΦΕΚ 179/Α/13.9.1966) καθορίζει «εξαιρέσεις εκ της καθ’ ημέραν Κυριακήν και ημέρας αργίας αναπαύσεων». Κάτω από την παρ, 3 του παραπάνω β.δ. «Κατόπιν άδειας της Επιθεώρησης Εργασίας, δύναται να επιτραπεί η λειτουργία των παρακάτω επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων, υπηρεσιών και εργασιών εν γένει ως και η απασχόλησις του προσωπικού τούτων κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας» μαζί με τις επιχειρήσεις υπηρεσιών  «α) παραλαβής και διανομής ξένου τύπου β) τμημάτων αλλαγής ξένων νομισμάτων των Τραπεζών προς εξυπηρέτησιν περιηγητών γ) των λειτουργισών εποχιακώς κατ’ έτος ή χρησιμοποιουσών ύλας υποκειμένας εις ταχείαν φθοράν…» κ.λπ., τώρα προστένονται και τα πάσης φύσεως φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρακτικά της βουλής η κατάπτυστη τροπολογία το παραπάνω άρθρου αποτελεί το άρθρο 56 του νόμου «Δουλειές Ξανά» (Ν. 4921 ΦΕΚ 75/Α/18-04-202).

Πέρυσι  με το  άρθρο 63 του επίσης αντεργατικού νόμου 4808/2021 (ΦΕΚ 101/Α/19.6.2021), στην παρ. 3 του άρθρου 9 του παραπάνω β.δ. 748/1966, πρόσθεσαν ότι εξαιρούνται «από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας» εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία: «θ) Σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως σε ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικούς και άλλους διαγωνισμούς, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης και γραμματείας και κάθε άλλου εργαζομένου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών», όπως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Από την στιγμή της ανάληψης της κυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ένας αντεργατικός νόμος διαδέχεται τον άλλο. Η καθημερινή ζωή των εργαζομένων χειροτερεύει δραματικά, μέρα με τη μέρα. 

Τα  «πετσομένα» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των κεφαλαιοκρατών ή καλύτερα  αποχαύνωσης συστηματικά αποκρύπτουν ή παραποιούν την αλήθεια και παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα.  

Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς την προπαγάνδα των Μέσων  θα είχε καταρρεύσει προ πολλού.

Στον χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης  τα νομοθετήματα ευνοούν, κατ΄ εντολή των εργοδοτικών ενώσεων, τη παραοικονομία, την μείωση  του κόστους  εργασίας και επιβαρύνουν εργαζόμενους, μαθητές και σπουδαστές.  

Οι πενιχρές αυξήσεις τις οποίες έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει η κυβέρνηση στο βασικό μισθό πείνας έχουν προ πολλού εξανεμιστεί με την δυσθεόρητη ακρίβεια που επιβάλλουν τα εγχώρια πολιτικο-κεφαλαιοκρατικά καρτέλ και τα αντεργατικά νομοθετήματα.

Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό σε όλους μας ότι προϋπόθεση της ανατροπής της αντεργατικής νομοθεσίας, της αστυνομοκρατίας και της ακρίβειας είναι η ανάπτυξη των συλλογικών αγώνων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, καθώς και η ανατροπή της  απάνθρωπης ακροδεξιάς κυβέρνησης  των αφεντικών και της ψευδοεπιστήμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου