Χρήσιμα

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Συνάδελφοι,

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις συναδέλφων εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών που δεν λαμβάνουν το νόμιμο δώρο Πάσχα που δικαιούνται και εξαναγκάζονται από τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν ότι το έχουν λάβει. Εξίσου πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που εξαναγκάζονται να εργαστούν μέσα στις γιορτές πάρα το αναγνωρισμένο από το κράτος δεκαπενθήμερο διάστημα διακοπών κατά το οποίο οι καθηγητές δεν εργάζονται αλλά αμείβονται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας τους. Ταυτόχρονα, πολλοί εργοδότες πατώντας πάνω στην απαγόρευση υπογραφής γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αρνούνται να καταβάλουν στους καθηγητές τις αποδοχές των ημερών διακοπών, λέγοντας ότι η αναγνώριση των αργιών έχει σταματήσει να ισχύει, είτε τις δίνουν παρανόμως ως άδειες ώστε να μειώσουν το επίδομα αδείας.

Μην αφήνετε τα αφεντικά να πλουτίζουν στις πλάτες και να καταπατούν τις κατακτήσεις μας. Σε περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας (άρνηση καταβολής Δώρου, εξαναγκασμός εργασίας μέσα στις διακοπές Πάσχα, μη αναγνώριση των ημερών διακοπών ως πληρωτέων), σας καλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας.

Οι κατακτήσεις μας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τις γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πριν την αντεργατική λαίλαπα του Europalso και του εργοδοτικού σωματείου συνεχίζουν να ισχύουν. Όσα λένε οι εργοδότες σε σχέση με τις αργίες και τα δώρα είναι ψέματα. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Δ5/5500/83 του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 652, τ.Β της 16-11-1983), η οποία επικαιροποιήθηκε στις 24/4/2016 με διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας, το διάστημα από τη Μεγάλη Δευτέρα (25/4) μέχρι και την Κυριακή του Θωμά (8/5) αποτελεί περίοδο διακοπών για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία για αυτές τις ημέρες παραμένουν κλειστά και οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει του προγράμματος. Συνεπώς οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους καθηγητές για όλο το διάστημα των διακοπών.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα, όλοι όσοι εργαζόμαστε στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δικαιούμαστε 2 ημερομίσθια ανά 13 πραγματοποιηθέντα για το διάστημα από 1/1 έως και 30/4 (μαζί με τις ημέρες αργιών/διακοπών). Ακόμα κι όταν στο παραπάνω διάστημα κάποιος έχει αλλάξει εργοδότη, ο προηγούμενος εργοδότης πρέπει να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί. Το Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (27/4), αλλιώς ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Ο τρόπος υπολογισμού του δώρου είναι ο εξής:

1. Μέσο ημερομίσθιο= σύνολο των αποδοχών από 1/1 έως 30/4 : το σύνολο των ημερών εργασίας.
2. Επίδομα Δώρου Πάσχα= Σύνολο ημερών εργασίας Χ το μέσο ημερομίσθιο : 8.
3. Αναλογία Επιδόματος Δώρου Πάσχα= Επίδομα Χ 0,04166
4. Συνολικό Δώρο Πάσχα= Επίδομα Δώρου Πάσχα + Αναλογία Επιδόματος Δώρου Πάσχα

(http://www.xeniglossa.gr/adeies-nomothesia/5946/dieukriniseis-yp-paideias-gia-tis-argies-tou-pasxa-sta-kentra-ksenon-glosson) διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις διακοπές:

Διευκρινήσεις Υπ. Παιδείας για τις αργίες του Πάσχα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

24-04-16 Για τις αργίες του Πάσχα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Κατόπιν ερωτημάτων που διατυπώθηκαν προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σχετικά με την περίοδο του Πάσχα για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών διευκρινίζεται ότι για τον καθορισμό των αργιών και διακοπών παραμένει σε ισχύ η Α.Π. 5500/Δ5/4/11/83 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 652-Β, 16-11-83)
ΦΕΚ 652, τεύχος Β της 16 11 83
Καθορίζουμε τις ημέρες διακοπών και αργίας των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών που λειτουργούν στη Χώρα ως ακολούθως
Α. Διακοπών
1. Χριστουγέννων από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
2. Πάσχα από τη Μ.Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά
Β. Αργίες
1.Όλες τις Κυριακές
2.Τις θρησκευτικές εορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγ. Πνεύματος
3.Τις Εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
4.Τη 17η Νοεμβρίου
5.Την Καθαρά Δευτέρα
6.Την 1η Μαϊου
7.Την κατά τις ισχυούσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής
8.Τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΡΧΕΣ ΜΝHMOΝΙΑΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η Εφημερίδα των Συντακτών φέρνει, με το παρακάτω άρθρο, στο φως της δημοσιότητας το υπόμνημα της άγριας βαρβαρότητας που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας η ηγεσία των πολλαπλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εργοδοτική ένωσης των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) κατά των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Θεωρούμε, ότι για λόγους κοινωνικού συμφέροντος πρέπει πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, των Φροντιστηρίων και των επάλληλων δραστηριοτήτων, καθώς και η άμεση ψήφιση από την Βουλή των ρυθμίσεων με τις αναγκαίες για το εκπαιδευτικό και εργασιακό πλαίσιο βελτιώσεις.  
ΕΝΠΡΩ

Φροντιστηριάρχες μνημονιακότεροι του μνημονίου


Την απόσυρση της τροπολογίας για την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απαίτησαν από τον Νίκο Φίλη, με υπόμνημά τους, οι σχολάρχες των φροντιστηρίων, που ζητούν την αντιμετώπιση των καθηγητών ως ιδιωτικών υπαλλήλων, με 40 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα!

Το πολυσέλιδο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ερευνα, που κατατέθηκε, αποσύρθηκε και επανακατατατέθηκε την ίδια μέρα με κοπτοραπτικές προσθαφαιρέσεις, σχολιάστηκε αρνητικά για δύο «φωτογραφικές», όπως τις αποκάλεσε η αντιπολίτευση, διατάξεις.

Η πρώτη, που τελικά αποσύρθηκε, αφορά τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την περίοδο 1996-2004 και θεωρήθηκε ότι απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον σημερινό υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Η δεύτερη τροπολογία, που παρέμεινε, ρυθμίζει θέματα εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν με μετάταξη στα πανεπιστήμια. Ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι είπε ότι «φωτογραφίζει» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα.

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι, αντιθέτως, ρυθμίζει με πάγιο τρόπο θέματα που αφορούν πολλούς εκπαιδευτικούς, θεραπεύοντας χρόνια προβλήματα και «φωτογραφικές» μετατάξεις.

Ανησυχία για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων προκάλεσε η αύξηση των απαιτούμενων νηπίων ανά νηπιαγωγό από τα 7 στα 14. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι κανένα νηπιαγωγείο δεν θα κλείσει και ότι ειδικά για τις δυσπρόσιτες περιοχές ο αριθμός των απαιτούμενων νηπίων μειώνεται σε 5 από 7.

Περί φροντιστηρίων

Υπόμνημα, φροντιστήρια
Ομως μια άλλη πολύ σημαντική έλλειψη του νομοσχεδίου πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, όταν δεν χαιρετίστηκε ως νίκη από τους υπέρμαχους του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού. Πρόκειται για την εξαφάνιση του περιβόητου άρθρου για τα φροντιστήρια, τις σχολές ξένων γλωσσών και τα ιδιωτικά σχολεία (περιλαμβανόταν ως άρθρο 40 ή 48 σε προηγούμενες εκδοχές του νομοσχεδίου).

Η διάταξη είχε χαιρετιστεί ως θετικό βήμα από τα σωματεία καθηγητών και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), θεωρώντας ότι θα έβαζε ένα φρένο στη ζούγκλα της μαύρης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας στα φροντιστήρια, θεσπίζοντας στοιχειώδεις κανόνες ελέγχου.
Φροντιστήρια, τροπολογία
Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία που αποσύρθηκε -και που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα κατατεθεί αργότερα- περιλαμβανόταν η υποχρέωση του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου να υποβάλει καταστάσεις με τα τυπικά προσόντα, τις συμβάσεις εργασίας και το ακριβές ωράριο όλων των καθηγητών στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης - που θα ενημέρωναν τα ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ, καταπολεμώντας έτσι τη διαδεδομένη πρακτική της υποδηλωμένης εργασίας και των «μαύρων» ωρομισθίων.

Επιπλέον, όριζε με νόμο τις επίσημες αργίες και το πλήρες ωράριο του καθηγητή στις 21 ώρες την εβδομάδα με 25 ένσημα, συμβαδίζοντας με όσα ισχύουν γενικότερα στην εκπαίδευση.
Υπόμνημα, φροντιστήρια
Οι σχολάρχες αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας ότι έστω αυτά τα «μίνιμουμ» μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και για το κύρος και το εκπαιδευτικό έργο των ιδιωτικών σχολών προσκρούουν στις «επιχειρηματικές ελευθερίες» της αγοράς. Μνημονιακότεροι του μνημονίου εμφανίζονται οι φροντιστηριούχοι, οι οποίοι μέσω της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας), με υπόμνημα προς τον υπουργό Παιδείας, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», πιέζουν για να αποσύρει την τροπολογία.

Μνημείο συμμόρφωσης στις επιταγές της τρόικας -όταν βέβαια τους συμφέρει- είναι το υπόμνημα που στάλθηκε στον υπουργό Παιδείας και που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη της ΟΕΦΕ.

Στο υπόμνημα εκθέτουν τις οξύτατες αντιρρήσεις τους για το πλήρες εκπαιδευτικό ωράριο των 21 ωρών (που θα ανέβαζε το ωρομίσθιο του εκπαιδευτικού στα 7,8 ευρώ μικτά την ώρα, από περίπου 4 ευρώ που είναι τώρα), επιμένοντας να αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς ως ιδιωτικούς υπαλλήλους με εβδομάδα 40 ωρών - ωράριο πρακτικά ανύπαρκτο αλλά και αδύνατο στα φροντιστήρια.
Υπόμνημα, φροντιστήρια
Θυμίζοντας το «Βάστα Σόιμπλε», υπενθυμίζουν ότι οι μνημονιακοί νόμοι που κατάργησαν τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θέσπισαν κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ μικτά είναι «αυξημένης τυπικής ισχύος ως εκτελεστικοί κυρωτικοί νόμοι ανειλημμένων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και δεν μπορούν να καταργηθούν με απλό τυπικό νόμο».

Επίσης γράφουν ότι «η επιχειρούμενη θεσμοθέτηση των 21 ωρών εβδομαδιαίως αντίκειται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της επιχειρηματικής επαγγελματικής ελευθερίας», ενώ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θεωρώντας ότι «οι ατομκές συμβάσεις προσέδωσαν ευελιξία στη λειτουργία των φροντιστηρίων, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους».

Τέλος, στο υπόμνημα δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στην κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών για «μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας». Ξεπερνάνε όμως ακόμα και την απαίτηση για 25% μειώσεις μισθών, επιβάλλοντας μειώσεις που φτάνουν το 70% σε σχέση με τις καταργημένες Σ.Σ.Ε. Το ταβάνι του 30% στις μειώσεις -που θεσπίζεται αν εφαρμοστεί η τροπολογία του νομοσχεδίου- τους φαίνεται ότι βλάπτει τον ανταγωνισμό!

Το παράλογο στο σκεπτικό της ΟΕΦΕ είναι ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που το καλοκαίρι με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επέμεναν ότι δεν παρέχουν απλώς υπηρεσίες, αλλά εκπαιδευτικό έργο και πρέπει να εξαιρεθούν.

Τώρα που οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί, επιμένουν να τους μεταχειρίζονται σαν να μη μεταδίδουν γνώσεις αλλά σαν να πουλάνε κονσέρβες. Διδάσκοντας δηλαδή σε συνθήκες φαστ-φουντ, ώς και 40 ώρες την εβδομάδα (ωράριο απλησίαστο), για 3 ευρώ την ώρα, ευνοώντας έτσι τους πιο αδίστακτους φροντιστηριούχους, που μετατρέπουν πράγματι τη γνώση σε κονσέρβα των «SOS» και σε παπαγαλία του «βοηθήματος».



 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ: ΤΟ ΑΡΘΡΟ 40 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ, ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Όσες σελίδες και αν γραφτούν για όσα λέει η εργοδοσία στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, πάντα θα υπάρχουν κάποια σημεία που θα μας φτιάχνουν καινούριο συκώτι και θα θέλουμε να τα μοιραστούμε με τους συναδέλφους. Επειδή τα νομοσχέδια μπορεί να αποσύρονται, αλλά τα γραπτά παραμένουν, και παρά το γεγονός ότι το άρθρο 40 για την ιδιωτική εκπαίδευση δεν κατατέθηκε μαζί με τον νόμο για την Έρευνα, ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας για το ότι επανερχόμαστε στις δηλώσεις Europalso και ΟΕΦΕ για το άρθρο 40 σε ότι αφορά στις αργίες και το ωράριο εργασίας, αλλά θεωρούμε ότι τα επιχειρήματα τους είναι τόσο διάτρητα, στερούνται τόσης λογικής συνέπειας, που ο Φίχτε θα ένιωθε δικαιωμένος για τη φράση του «Αν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Παραθέτουμε 10 αντιφατικές δηλώσεις των εργοδοτικών εκπροσωπών και καλούμε να ψηφίσετε την πιο αντιφατική.

Εισαγωγικά, και για να μην κουράζουμε τους αναγνώστες με επαναλήψεις, να πούμε ότι το νήμα που ενώνει τις αιτιάσεις των αντιδράσεων της εργοδοσίας σε ΚΞΓ και ΦΜΕ είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί για τη λειτουργία τους (αργίες, ωράριο, κατάθεση προγραμμάτων) καθώς αυτό καθορίζεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Λένε δηλαδή ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δικαίωμα να ορίζει έναν εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Βέβαια, όταν το καλοκαίρι διαμαρτύρονταν για το ΦΠΑ 23%, η αιτιολογία της άρνησής τους ήταν τα ΚΞΓ και τα ΦΜΕ αποτελούν εκπαιδευτικούς οργανισμούς και όχι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και άρα δεν πρέπει να φορολογηθούν. Δηλαδή, δεν πρέπει να ελεγχθούν από το Υπουργείο Παιδείας γιατί είναι επιχειρήσεις και όχι σχολεία, αλλά και δεν πρέπει να φορολογηθούν γιατί δεν είναι επιχειρήσεις αλλά εκπαιδευτήρια. Αυτή η κρίση ταυτότητας θα διαπιστώσετε ότι διαπερνάει όλες τις παρακάτω δηλώσεις.

1) Το Europalso έχει αποστείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δύο επιστολές διαμαρτυρίας. Με στόχο να στρέψει τους εργαζόμενους ενάντια στη ψήφιση οποιωνδήποτε μέτρων ρυθμίζουν την εργασιακή ζούγκλα, η εργοδοτική ένωση απειλεί ότι τις ημέρες διακοπών θα χορηγεί άδεια στους καθηγητές. Δεν γνωρίζουμε το επίπεδο γνώσης μαθηματικών των αγαπητών εργοδοτών μας, αλλά επειδή δεν κατανοούμε πως η προτεινόμενη περικοπή ημερών διακοπών κατά δύο εβδομάδες μεταφράζεται στην επιστολή τους ως «πρόσθετη διακοπή μαθημάτων […] για άλλες τρεις εβδομάδες» [1], θα το αποδώσουμε σε μία δημιουργική και διασταλτική ερμηνεία του νόμου και της λογικής. Ως γνωστόν το Europalso, μέσω των κίτρινων συμβάσεων που υπογράφει, δεν αναγνωρίζει ως ημέρες αργιών αυτές που ορίζει ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ η ισχύουσα υπουργική απόφαση του 1983, αλλά αυτές που καθορίζονται από την εργατική νομοθεσία για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όχι για τους εκπαιδευτικούς. Τις δε ημέρες που αναγνωρίζει ως διακοπές (24-25/12, 1-2/1, Μεγάλο Σάββατο-Δευτέρα του Πάσχα) τις χορηγεί ως άδειες, ώστε να μειώνει το επίδομα αδείας. Ισχυρίζεται, δε, ότι όταν ο εργαζόμενος δεν λαμβάνει την άδεια που δικαιούται, δεν δικαιούται και χρηματικής αποζημίωσης. Μάλλον το νόμο 1346/1983, άρθρο 1, παρ. 3, [2] το Europalso δεν τον γνωρίζει όταν γράφει με κεφαλαία και bold ότι «άλλος νόμιμος τρόπος χορήγησης της άδειας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ» [3]. Και βεβαίως απειλεί με δικαστικές διαμάχες αν ψηφιστεί ο νόμος.

Με βάση τα παραπάνω, έχουμε δύο ερωτήσεις να απευθύνουμε στο Europalso:

Οι νομικές γνώσεις περί εργατικής νομοθεσίας που κουνάει στον αέρα το Europalso και με τις οποίες απειλεί ότι θα προσβάλλει δικαστικά το νόμο, προέρχονται από το γνωστό μεγαλοδικηγόρο, πρώην αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ Δικηγοτηκου Συλόγου Αθηνών, που εκπροσώπησε στα δικαστήρια με συνοδεία μπράβων την εργοδοσία απέναντι στο «Βύρωνα»;

Συνεχίζει ο αξιότιμος πρόεδρος του Europalso να εύχεται στην κυβέρνηση να πετύχει στο έργο της;

2) Τόσο το Europalso όσο και το Palso [4] διαφωνούν με τη θέσπιση πλήρους ωραρίου 21 ωρών γιατί θεωρούν πλήρες ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών στα ΚΞΓ τις 40 ώρες των ανειδίκευτων εργατών, και άρα οι 18 ή 21 ώρες αποτελούν μερική απασχόληση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το Europalso υπολόγισε το περίφημο 3,52 ευρώ την ώρα των συμβάσεων που υπογράφει διαιρώντας τον κατώτατο εθνικό μισθό (586 ευρώ) με τις 40 ώρες που δουλεύει ένας ιδιωτικός υπάλληλος [5]. Τελικά, αν οι εκπαιδευτικοί στα ΚΞΓ δεν είναι εκπαιδευτικοί, τα ΚΞΓ είναι εκπαιδευτήρια ή όχι;

3) Οι ζωντανές δηλώσεις εκπροσώπων της ΟΕΦΕ είναι πάντα ένας πλούτος διαλεκτικής φιλοσοφίας και πρακτικής εφαρμογής της χεγκελιανής «ενότητας των αντιθέτων». O Σπ. Κετζετζής, αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη [6] έρχεται σε αμηχανία όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων σχετικά με την απαγόρευση ύπαρξης απογευματινών φροντιστηρίων και διδασκαλίας ξένων γλωσσών μέσα στα ιδιωτικά σχολεία. Φανταζόμαστε ότι η ΟΕΦΕ και ο κ. αντιπρόεδρος δεν θα διαφωνούσαν αν το νομοσχέδιο αφορούσε μόνο την απαγόρευση φροντιστηρίων και τη συνεπαγόμενη προσέλευση πελατείας από τα ιδιωτικά σχολεία στα Φροντιστήρια, άσχετα αν αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας στα εργασιακά των ιδιωτικών σχολείων και τις εκεί προσλήψεις εκπαιδευτικών (όπως ισχυρίζονται οι σχολάρχες).

4) Στη συνέχεια ο Κετζετζής εξανίσταται για τις αργίες που προσπάθησε να επιβάλλει το υπουργείο το καλοκαίρι [7]20 [σ.σ. !] ημέρες τα Χριστούγεννα, 20 ημέρες το Πάσχα», γιατί στα φροντιστήρια δεν είναι Δημόσιο, έχουν να διδάξουν τα παιδιά και να τα προετοιμάσουν για τις πανελλήνιες! Βέβαια καταλαβαίνοντας τι είπε, λίγο παρακάτω το διορθώνει λέγοντας ότι «εμείς κάνουμε παράλληλη παιδεία, βοηθάμε τα παιδιά να βελτιώσουν την επίδοσή τους στο σχολείο» [8].

5) Ο αντιπρόεδρος μας εξηγεί ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα του Υπουργείου Εργασίας που ελέγχουν τα εργασιακά «στα πλαίσια των νόμων που έχουν ψηφιστεί τα 3-4 τελευταία χρόνια» [9]. Το επαναλαμβάνει αργότερα λέγοντας ότι το άρθρο 40 «μπορεί και νομικά να καταπέσει και σίγουρα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να περάσει, διότι υπάρχουν ψηφισμένοι νόμοι τα τελευταία χρόνια που καθορίζουν τις σχέσεις των υπαλλήλων με τις επιχειρήσεις που εργάζονται και όλα αυτά» [10]. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τους μνημονιακούς νόμους είναι απολύτως συμπτωματική!

6) Σε μεγάλη φόρμα ο αντιπρόεδρος, μας δίνει να καταλάβουμε [11] ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δικαίωμα να θεσμοθετεί το διδακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών, όπως περίπου το υπουργείο Γεωργίας δεν μπορεί να πει πόσα ευρώ θα πληρώνεται ο υπάλληλος ενός μαγαζιού που πουλάει λιπάσματα. «Αυτά δεν γίνονται!» δηλώνει ο αντιπρόεδρος. Τι θα έλεγε όμως ο κύριος Κετζετζής αν ερχόταν το 2012 (επί κυβέρνησης Σαμαρά δηλαδή, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού και του έλεγε ότι «Η ποιότητα των καθηγητών (σε επίπεδο γνώσεων, µεταδοτικότητας και επικοινωνίας µε τους µαθητές) εξασφαλίζει την απόκτηση καλής φήµης, η οποία είναι καταλυτική για την επιτυχή λειτουργία ενός κέντρου ξένων γλωσσών. Η διοίκηση ενός φροντιστηρίου οφείλει να προσφέρει ικανοποιητικές αμοιβές ανά ώρα διδασκαλίας (20-25 €/ώρα περίπου), καθώς και να εξασφαλίζει εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να αποτελείται από 20 κατά μέσο όρο ώρες, σε συνεχόμενα τμήματα, ώστε να μην δημιουργούνται κενά»;[12]. Θα είχε το δικαίωμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης (αρμόδιο δηλαδή για θέματα αγοράς) επί Νέας Δημοκρατίας να του επιβάλλει να καταβάλλει τέτοια ωρομίσθια στους καθηγητές ή θα ήταν και αυτό παρέμβαση στην ελευθερία της αγοράς;

7) Δεν ξέρουμε αν ο κύριος Κετζετζής είναι καθηγητής μαθηματικών, πάντως στους υπολογισμούς του σχετικά με τον αριθμό των καθηγητών που εργάζονται σε φροντιστήρια χρησιμοποιεί την έννοια της γεωμετρικής προόδου. Στην ίδια συνέντευξη (4 Απριλίου 2016) αναφέρει ότι 30.000 καθηγητές εργάζονται σε 2.000-2.500 φροντιστήρια που ανήκουν στην ΟΕΦΕ πανελλαδικά [13]. Τρεις μήνες πριν, όμως, και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου 2016, έλεγε ότι απασχολούνται «γύρω στις 15 με 20.000 χιλιάδες» υπάλληλοι [14]. Τι έγινε ρε παιδιά, άνοιξαν μέσα σε τρεις μήνες 10.000 θέσεις εργασίας σε φροντιστήρια ή μήπως, λέμε μήπως, κάποιοι ξέχασαν να δηλώσουν τους 10.000 που περισσεύουν;

8) Ο πρόεδρος, δε, της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας διαφωνεί με τις διατάξεις του άρθρου 40 γιατί αποτελούν παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας με στόχο «να ξεπεράσει το συνδικαλιστικό κίνημα τις εσωτερικές του αντιφάσεις» [15]. Εδώ θαυμάζουμε για μία ακόμη φορά τις ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες των αφεντικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως παραπάνω το Europalso βαφτίζει ως άδειες τις θεσμοθετημένες αργίες, εδώ ο κ. Βαφειαδάκης-Copperfield τους νόμους που κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σωματείων-εργοδοτών και έδωσαν τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν αναιτιολόγητα εργαζόμενους τους δίνει το όνομα εσωτερικές αντιφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η ΟΕΦΕ με πρόεδρο τον συγκεκριμένο υπήρξε το 2011 η πρώτη στα ελληνικά χρονικά εργοδοτική ένωση που κατήγγειλε μονομερώς Συλλογική Σύμβαση, κάνοντας χρήση του αντεργατικού νόμου 3899/2010 (ΦΕΚ τ. Α 17/12/2010) και συγκεκριμένα κατήγγειλε τη ΣΣΕ που είχε επιβάλλει ο ΣΕΦΚ στα ΦΜΕ; [16]. Μήπως αυτοί είναι οι νόμοι που βαφτίζονται εσωτερικές αντιφάσεις και που επικαλείται παραπάνω ο συνάδελφος του Βαφειαδάκη Κετζετζής;

9) Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΦΕ στην Τρίπολη, ο Κώστας Αμπατζίδης, μέλος του ΔΣ, προτείνει στους συντρόφους του να χρησιμοποιήσουν «το χαρτί της …πως το λένε τώρα… κουαρτέτο, τρόικα» [17]. Ομολογούμε ότι αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις ιδεολογικές μεταστροφές των αφεντικών. Το καλοκαίρι του 2015 αντιμνημονιακοί στο θέμα του ΦΠΑ (μην ξεχνάμε ότι η επιβολή του ΦΠΑ περιεχόταν στη συμφωνία ΕΕ-κυβέρνησης για το τρίτο μνημόνιο), την άνοιξη του 2016 μνημονιακοί για το νομοσχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους. Κάποιοι κακοπροαίρετοι θα ‘λέγαν ότι πάνε όπου πάει η τσέπη τους. Είναι και αυτό βλέπετε ζήτημα τάξης, ή μάλλον ΤΑΞΙΚΟ ζήτημα.

10) Τελειώνουμε με το troll της υπόθεσης. Στην τοποθέτηση του στο ίδιο ΔΣ, [18] ο κύριος Μπάμπης Νικολάου, Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, λέει για τον Φίλη: «Ένας άνθρωπος που δεν έχει πτυχίο να αντιμετωπίσει ανθρώπους που έχουν πτυχία.» Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε την εκπαιδευτική κατάρτιση που έχουν λάβει τα μέλη της ΟΕΦΕ και γενικά οι εργοδότες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, το κάνουν όμως οι ίδιοι για εμάς. Με μία ματιά στην ηλεκτρονική διαβούλευση του Ιουνίου του 2015 στο τότε άρθρο 48 του «νόμου Μπαλτά-Κουράκη» [19] φαίνεται ότι οι κ.κ. εργοδότες (μεταξύ των οποίων και ο κ. Κετζετζής) [20] αδυνατούν, παρά τα πτυχία τους, να συντάξουν προσωπικό κείμενο με τις αντιρρήσεις τους και γι’ αυτό spam-άρουν 46 φορές το κείμενο που ανήρτησε στην πρώτη σελίδα της διαβούλευσης ο κ. Βαφειαδάκης, [21] προκαλώντας αρνητικά σχόλια από εργαζόμενους καθηγητές. Ελπίζουμε οι συγκεκριμένοι κύριοι να μην ειδικεύονται στο μάθημα της Έκφρασης-Έκθεσης. Οφείλουμε παρόλα αυτά να τους αναγνωρίσουμε ότι γνωρίζουν να κάνουν copy-paste στον υπολογιστή τους!

Λοιπόν, αγαπητέ συνάδελφε; Ποια ανάρτηση ήταν η πιο αντιφατική; Ποια πιστεύεις είναι ικανή να κάψει περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα; Ψήφισε τώρα και κερδίζεις μία μείωση μισθού!

________________












[12] http://www.epant.gr/img/x2/apofaseis/apofaseis709_1_1383832234.pdf, σελ. 23 (η υπογράμμιση δική μας).









Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...

Κατατέθηκε στην Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ (11/4) το νομοσχέδιο για την Έρευνα χωρίς να περιλαμβάνει την εξαγγελθείσα διάταξη (άρθρο 40) για τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με  σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας "συνεχίζεται ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και η επεξεργασία διάταξης για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα".

Πανηγυρισμοί από το πολιτικό-επιχειρηματικό λόμπι της ιδιωτικής εκπαίδευσης και το βαθύ κράτος των ΜΜΕ. Το πρωτοσέλιδο άρθρο της Καθημερινής (12/4), αναφέρει ότι «και η φετινή απόπειρα του υπουργείου να επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή την ίδια διάταξη «πάγωσε», καθώς προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από κόμματα όσο και από τους δανειστές».

Μοναδική πυξίδα των ηγεσιών των εργοδοτικών ενώσεων είναι η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης. Με θρησκευτική προσήλωση μετέρχονται μεθόδων που οδηγούν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και εμποδίζουν την καταπολέμησης της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εργοδοτικής ένωσης Σύνδεσμος Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων έχει αναρτηθεί (8/4) Δελτίο Τύπου του συντονιστή των μορφωτικών υποθέσεων της ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη.

Πάντως, το συνονθύλευμα του νεοφιλελεύθερου φονταμενταλισμού αυτή την φορά δεν οργάνωσε κινητοποιήσεις κατσαρόλας.
http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.gr/2015/05/blog-post_13.html
http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.gr/2015/05/blog-post_13.html

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 40 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ


«Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους».                                                 (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 16, παράγραφος 8)

Απέναντι στις προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΥΠΠΕΘ για την ιδιωτική εκπαίδευση [1] για μια ακόμη φορά συνοπτικά αναφέρουμε ότι:

1Η κατάθεση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ωρολογίου προγράμματος με τον αριθμό των τμημάτων, των μαθητών και το όνομα του διδάσκοντος καθώς και των συμβάσεων εργασίας βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και θέτει εμπόδια τόσο στην φοροαποφυγή όσο και στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

2Η θέσπιση πλήρους εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου εργασίας με την απονομή 25 ενσήμων το μήνα εξορθολογίζει τις εργασιακές σχέσεις που θα πρέπει να διέπουν εκπαιδευτικές μονάδες. Ωστόσο, το προτεινόμενο ωράριο των 21 ωρών για τα ΚΞΓ είναι κατά 3 ώρες περισσότερο από ότι ιστορικά αποτυπώνεται στις γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Η προτεινόμενη αύξηση βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους αφού η πλειοψηφία τους ήδη εργάζεται για μικρότερο διδακτικό ωράριο και για πολλές επιπλέον ώρες απλήρωτης εργασίας (προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού, διορθώσεις, ενημερώσεις γονέων κ.λπ.).

3Οι ημέρες αργιών-διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα περιορίζονται σημαντικά. Ενώ σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ5/5500/4-11-83 (ΦΕΚ 652, τ.Β΄ 16/11/83) ορίζονται από τις 24 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και από Μεγάλη Δευτέρα έως Κυριακή του Θωμά, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις μειώνονται από 24 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου και από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι Τρίτη του Πάσχα. Για την ομοιόμορφη λειτουργία της παραγωγής του εκπαιδευτικού έργου, την παιδαγωγική διάσταση των ημερών αργίας-διακοπών και την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, είναι απαραίτητο να ισχύσουν καθολικά τα συμβατά με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα οριζόμενα στο παραπάνω ΦΕΚ.

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι εργοδοτικές ενώσεις, τόσο αυτές των ΚΞΓ (Europalso, Palso), όσο και των ΦΜΕ (ΟΕΦΕ), με απόλυτη ομοψυχία, απαιτούν την απόσυρση των προτεινόμενων ρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας και απειλούν την κυβέρνηση με δικαστικές ενέργειες.

Το Europalso, το ψευδοσωματείο και η νομιμότητα

Με δύο επιστολές του, την πρώτη στις 30 Μαρτίου 2016 και τη δεύτερη την 1 Απριλίου 2016, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών – Europalso απειλεί [2]: «Επιτρέψτε μας, τέλος, να σας επισημάνουμε ότι οι συγκεκριμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Παρακαλούμε να διερευνήσετε και αυτό το ενδεχόμενο πριν την ψήφιση του νόμου διότι πιστεύουμε ότι τα θέματα πρέπει να λύνονται με καλόπιστο διάλογο και όχι με δικαστικές διαμάχες».

Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ανέκδοτο: η εργοδοτική ένωση που έστησε κίτρινο σωματείο στο χώρο των ΚΞΓ προκειμένου να ρίξει το ωρομίσθιο των καθηγητών στα 3,52 ευρώ μεικτά οδηγώντας τους στην εξαθλίωση, που έχει καταδικαστεί από όλο το συνδικαλιστικό φάσμα αλλά και από κόμματα, που έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, μιλά για νομιμότητα.

Το Palso, το καρτέλ υψηλών διδάκτρων και η παιδεία των λαϊκών στρωμάτων

Το δε Palso, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, στο υπόμνημά του προς το Υπουργείο Παιδείας καταλήγει [3]: «Το ότι, παρά το γεγονός πως λόγω ιδεολογίας είναι αναμενόμενο να συμπαθείτε τους εκπροσωπούμενους από την ΟΙΕΛΕ, οι χιλιάδες των μελών μας είναι δοκιμαζόμενοι μικρομεσαίοι που παρέχουν παιδεία σε μεγάλα λαϊκά στρώματα. Το τελευταίο αυτό αναγνωρίσατε, μετά από ενέργειες του κλάδου μας, όταν είχε προκύψει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση».

Η εργοδοτική ένωση που εφάρμοζε πρακτικές καρτέλ με κρυφές συμφωνίες προκειμένου να επιβάλει υψηλές τιμές στα δίδακτρα και για αυτό επιβλήθηκε σε 5 συλλόγους της με 578 μέλη-ιδιοκτήτες πρόστιμο 835.356 ευρώ κόπτεται τώρα για την παιδεία των μεγάλων λαϊκών στρωμάτων [4].

Η ΟΕΦΕ… και τα ωρομίσθια

Η περίπτωση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μέσα από τη διγλωσσία της, μέσα από τις αντιφατικές δηλώσεις του προέδρου της, Γ. Βαφειαδάκη, και του αντιπροέδρου της, Σπ. Κετσετζή, αλλά και μέσα από τις δηλώσεις μελών της αποκαλύπτεται τι είναι αυτό για το οποίο κόπτονται άπαντες οι ιδιοκτήτες ΚΞΓ και ΦΜΕ.

Ο αντιπρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕ, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι, ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ΦΜΕ που είναι μέλη της ΟΕΦΕ, όχι μόνο τηρούν τη νομιμότητα αλλά καλοπληρώνουν τους καθηγητές τους, και ότι οι κακοπληρωμένοι είναι είτε στις μεγάλες αλυσίδες που δεν ανήκουν στην ΟΕΦΕ, είτε στα ΚΞΓ, που ο ίδιος δεν εκπροσωπεί. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως ο κ. Κετσετζής διαχωρίζει τη θέση του από εργοδοτικές ενώσεις όπως η Europalso και τις πρακτικές τους και αποφεύγει οποιαδήποτε ταύτιση μαζί τους [5].

Στη συνέχεια εξηγεί ότι με αυτό το νομοσχέδιο η ΟΙΕΛΕ, μέσω του Υπουργείου, προσπαθεί να διορθώσει αυτά τα κακώς κείμενα και μέσω της καθιέρωσης πλήρους ωραρίου 21 ωρών να ανεβάσει το ωρομίσθιο (στο οποίο λίγο νωρίτερα έχει θέσει κόκκινη γραμμή). Και εξηγεί «Εγώ πρέπει να σας πω ότι η τιμή που πάει να επιβάλει του Υπουργείο Παιδείας μέσω του νομοσχεδίου είναι χαμηλότερη από αυτά που η συντριπτική πλειοψηφία των φροντιστών δίνει στους καθηγητές του. Εμείς δίνουμε περισσότερα από μόνοι μας». Στην εύλογη απορία του δημοσιογράφου «οπότε γιατί αντιδράτε;» εκείνος απαντά ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να επιβάλει τιμές. Είναι θέμα τάξης!

Ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος, τώρα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση στο θέμα με τον αντιπρόεδρο αλλά οδηγείται στο αντίθετο συμπέρασμα. Εκείνος λέει ότι ο μισθός των καθηγητών με το νομοσχέδιο διπλασιάζεται. «Προσέξτε λίγο, είναι οικονομική η αλλαγή, δηλαδή στην ουσία διπλασιάζεται ο βασικός μισθός. Αυτό είναι, έτσι για να καταλαβαίνει κι ο κόσμος τι ακριβώς λέμε» [6].

Ωρομίσθιο: «ό,τι να’ναι»

Τι μπορεί πραγματικά να καταλάβει ο κόσμος; Αν ο αντιπρόεδρος λέει ότι οι ιδιοκτήτες δίνουν μόνοι τους παραπάνω και ο πρόεδρος ότι αυτό τώρα διπλασιάζεται, τότε ο πρόεδρος δίνει το μισό ωρομίσθιο από αυτό που δίνει ο αντιπρόεδρος. Άρα το ωρομίσθιο είναι «ό,τι έχετε ευχαρίστηση» και οι κακοπληρωμένοι καθηγητές δε δουλεύουν μόνο στις μεγάλες αλυσίδες και τα ΚΞΓ αλλά και στα φροντιστήρια της ΟΕΦΕ.

Ο κομπλεξικός, ο κάθε συνδικάλας και ο Β΄αντιπρόεδρος

Αυτά σε ό,τι αφορά το πλήρες ωράριο και τις συνθήκες εργασίας. Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του ωρολογίου προγράμματος στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλοι ισχυρίζονται ότι αυξάνει τη γραφειοκρατία και ότι δε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος γιατί η παραοικονομία και η μαύρη εργασία βρίσκεται κάπου άλλου. Έξω από τα νόμιμα φροντιστήρια, στα μαύρα και παράνομα ιδιαίτερα. Αυτή είναι η πάγια θέση όλων των εργοδοτικών ενώσεων. Στο βίντεο που παραθέτουμε, όμως, από τη συνέλευση του ΔΣ της ΟΕΦΕ, ο Β΄ αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ), κ. Μπάμπης Νικολάου, σε μια κρίση ειλικρίνειας άλλα ισχυρίζεται [7].

Αφού κάνει ένα σύντομο σχόλιο για τον Υπουργό Παιδείας: «Εγώ θεωρώ το Φίλη ένα κομπλεξικό άνθρωπο. Συγγνώμη που μιλάω, ξέρετε ότι μιλάω λίγο σκληρά. Ένας άνθρωπος που δεν έχει πτυχίο να αντιμετωπίσει ανθρώπους που έχουν πτυχία». Και συνεχίζει με γλωσσικό ύφος που αρμόζει σε καθηγητή πανεπιστημίου: «Εγώ πιστεύω θέλουν να μας μαντρώσουν μέσα στο Υπουργείο Παιδείας. Θα σας πω εγώ τι με φοβίζει στις δευτεροβάθμιες, το ’χω πει πολλές φορές. […] Ωραία όλα αυτά, δε θα τα εξετάζουν αυτοί αλλά θα είμαστε στου καθενός συνδικάλα, ας πούμε, το μάτι, ο οποίος θα πηγαίνει στη δευτεροβάθμια και θα ψάχνει τα φροντιστήρια του κόσμου και θα γίνεται το έλα να δεις!».

Επιτέλους το ξεκαθαρίσαμε: δε τους φοβίζει ο έλεγχος από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί αυτοί δε θα εξετάζουν τα στοιχεία. Τους φοβίζει ο κάθε «συνδικάλας». Γιατί; Τι έχουν να φοβηθούν οι νομιμόφρονες εργοδότες, τι έχουν να κρύψουν;

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΟΕΦΕ στη χώρα λειτουργούν 2.000 με 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης με περίπου 30.000 εργαζόμενους [8], ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013 τα φροντιστήρια είναι συνολικά 2.348 με 16.826 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων [9].

Τέλος, μέσα στη Βουλή, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναρωτιέται [10]: «Στους 45.000 εργαζόμενους στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι 22.000 είναι δηλωμένοι. Οι υπόλοιποι 23.000 πού είναι;».

Παραπομπές

1. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΥΠΠΕΘ για την ιδιωτική εκπαίδευση: https://www.alfavita.gr/arthron/i-nomothetiki-rythmisi-poy-proothei-pros-psifisi-ypoyrgeio-paideias-gia-tin-idiotiki 

2. Οι δύο επιστολές του Europalso με τις οποίες απειλούν την κυβέρνηση με δικαστικές διαμάχες: 

3. Το PALSO ισχυρίζεται ότι παρέχει παιδεία σε μεγάλα λαϊκά στρώματα:

4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει με μια βαρυσήμαντη απόφαση 174 σελίδων σε μέλη του PALSO πρόστιμο 835.356 ευρώ για εναρμονισμένες πρακτικές υψηλών διδάκτρων και απευθύνει σύσταση στο EUROPALSO 

5. Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕ, Σπ. Κετσετζής, σε τηλεοπτική συνέντευξη ισχυρίζεται ότι το ωρομίσθιο των καθηγητών είναι υψηλότερο από αυτό που προσπαθεί να επιβάλει του Υπουργείο Παιδείας: 

6. Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γ. Βαφειαδάκης, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο διπλασιάζει το μισθολογικό κόστος:

7. Συνέλευση του ΔΣ της ΟΕΦΕ. Στο 12:58 του βίντεο, ο πρόεδρος ΣΕΦΑ και Β΄αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕ, Μπάμπης Νικολάου:

8. Οι εργαζόμενοι στα ΦΜΕ είναι 30.000 σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΟΕΦΕ: https://www.youtube.com/watch?v=anLfw_SlElI

9. Οι εργαζόμενοι στα ΦΜΕ είναι 16.826 σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας: https://www.minedu.gov.gr/idiwtikh-ekpaideysh/2012-2013 

10. Ο πρόεδρος τις ΟΙΕΛΕ στο 2:40:00 του βίντεο αναρωτιέται πού είναι κρυμμένοι 23.000 εργαζόμενοι στα ΚΞΓ: 

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ 33η INTERNATIONAL PUBLISHERS EXIBITION

Δράση ενημέρωσης συναδέλφων στην 33η International Publishers Exhibition 2 και 3 Απρίλη  

Τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας καθηγητών ξένων γλωσσών, όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ξενόγλωσσου διδακτικού βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο Hotel Divani Caravel, παραβρέθηκαν για να ενημερώσουν τους συναδέλφους που την επισκέφτηκαν, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για τα θέματα του κλάδου και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα, το ζοφερό εργασιακό καθεστώς και τις προοπτικές  για την οργάνωση των καθηγητών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών  προκειμένου να αγωνιστεί ο κλάδος μαζικά ενάντια στα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ 
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

1. Είναι κοινός τόπος ότι τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα όσων εργαζόμαστε σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουν δεχτεί ανελέητη επίθεση από την εργοδοσία. Τα αφεντικά, τόσο αυτά στις αλυσίδες, όσο και αυτά του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso, που με όχημα ένα στημένο από τους ίδιους ψευδοσωματείο υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με ωρομίσθια μεταξύ 2,90 με 4,50 ευρώ καθαρά, εντείνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους και της μαύρης εργασίας ώστε να αυξήσουν το ποσοστό κέρδους τους από τα δίδακτρα που απομυζούν από τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

2. Το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει νομοσχέδιο για την έρευνα με το άρθρο 40 να αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Για τα ΚΞΓ περιλαμβάνονται θετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας με την κατάθεση αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας, την κατάθεση των συμβάσεων εργασίας ώστε να περιοριστεί η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία. Παρόλα αυτά, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συρρικνώνουν σημαντικά τις ημέρες αργιών-διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και το δικαίωμα των μαθητών και των καθηγητών για ξεκούραση. Υπενθυμίζουμε ότι οι αργίες-διακοπές μας ορίζονται από την υπουργική απόφαση Δ5/5500/4-11-1983 (ΦΕΚ 652, τ. B’ 16/11/1983) και τις γνήσιες ΣΣΕ του κλάδου και περιλαμβάνουν τις ημέρες μεταξύ 24ης Δεκεμβρίου 7ης Ιανουαρίου για τα Χριστούγεννα και μεταξύ Μεγάλης Δευτέρα και Κυριακής του Θωμά το Πάσχα. Μέχρι και σήμερα, τα ΚΞΓ παραμένουν κλειστά τις συγκεκριμένες ημέρες και οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με βάση το πρόγραμμά τους. Αυτή τη θετική ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας έρχεται να την απορρυθμίσει προτείνοντας ως ημέρες αργιών για τα Χριστούγεννα από 24/12 έως και 2/1, ενώ για το Πάσχα από την Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, με ανάλογη αμοιβή. Εισάγεται επίσης η θετική ρύθμιση για πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας με την απονομή 25 ενσήμων ανά μήνα. Ωστόσο, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας δεν ρυθμίζεται με βάση το 18ωρο που παραδοσιακά όριζαν οι γνήσιες ΣΣΕ και για το οποίο εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, αλλά τρεις ώρες παραπάνω, δηλαδή 21.

3. Το πολιτικο-οικονομικό λόμπι της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό κέρδους του σε βάρος μας και των σπουδαστών, μαίνεται κατά των ρυθμίσεων διακοπών-αργιών-ωραρίου-μαύρης εργασίας. Επιδιδόμενοι σε ένα όργιο παραπληροφόρησης οι δημοσιογράφοι εφημερίδων και καναλιών όπως η Καθημερινή, το Βήμα, Πρώτο Θέμα, Mega, κ.λπ , γράφουν ότι τις ημέρες διακοπών γίνονται μαθήματα, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι συγκεκριμένα φροντιστήρια παραβιάζουν την εργατική και εκπαιδευτική νομοθεσία και εξαναγκάζουν καθηγητές να εργαστούν σε αργίες! Το Europalsο διαμαρτύρεται για την υποχρεωτικότητα αργίας και αμοιβής κατά τις διακοπές. Απειλούν δε με χορήγηση υποχρεωτικής άδειας στους καθηγητές κατά τις συγκεκριμένες ημέρες, ώστε και οι επιχειρήσεις να διακόπτουν την λειτουργία τους (και την πίτα ολόκληρη) και να μην καταβάλλουν αποδοχές και επίδομα αδείας (και το σκύλο χορτάτο). Βάλλουν επίσης κατά του πλήρους ωραρίου εργασίας 21 ωρών. Ο λόγος; Γιατί υπολογίζουν τα ωρομίσθια των καθηγητών διαιρώντας τον κατώτατο μνημονιακό εθνικό μικτό μισθό των 586 ευρώ με τις 40 ώρες που δουλεύει ένας ανειδίκευτος εργάτης και να μας πληρώνουν ως delivery. Η εργοδοτική ένωση των ιδιοκτητών δεν αναγνωρίζει τους καθηγητές ως εκπαιδευτικούς αλλά ως ανειδίκευτους εργάτες, τη στιγμή που διαμαρτύρονταν για την επιβολή ΦΠΑ γιατί αυτοαποκαλούνταν εκπαιδευτικοί οργανισμοί και όχι εταιρείες! Η επίθεση στα δικαιώματά μας περνάει μέσα από την επίθεση στη λογική.

4. 6 χρόνια τώρα η Ενωτική Πρωτοβουλία δίνει μάχες μέσα σε χώρους δουλειάς για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων με τίμημα απολύσεις και διώξεις. Έγκαιρα, κάναμε παρέμβαση για το νομοσχέδιο και την προστασία των δικαιωμάτων. Καταγγείλαμε την περικοπή των αργιών καταθέτοντας στο υπουργείο Παιδείας υπομνήματα με τις θέσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων προς όφελος των εργαζομένων. Πιέσαμε την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν λέμε όχι σε όσα θετικά περιλαμβάνει το άρθρο 40, λέμε όμως όχι σε κάθε απόπειρα αναστολής όσων έχουμε κατακτήσει, καθώς έτσι θα εξυπηρετηθούν τα εργοδοτικά συμφέροντα. Μία προσπάθεια για να φέρει αποτέλεσμα όμως χρειάζεται συλλογικό αγώνα και αντίσταση. Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση εργοδοτών-Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, να οργανωθούμε ώστε να πιέσουμε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα προστασίας εργαζομένων και μαθητών. Κανένας νόμος δεν θα βελτιώσει τις ζωές μας από μόνος του αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας ώστε να συζητήσουμε, να οργανώσουμε από κοινού τις δράσεις μας και να υπερασπιστούμε την εργασία μας.